Deze website maakt gebruik van cookies zodat we uw ervaring op onze website kunnen verbeteren.

Monopoly Extreem Bankieren Review

Published : 12-10-2018 10:53:01
Categories : Reviews

Intro

Vandaag kijken we naar de nieuwste versie van Monopoly, Monopoly Extreem Bankieren. Wat bij het openen van het pakket direct opvalt is dat er geen bankbiljetten meer bij zitten. In plaats daar van vinden we nu de “ultieme betaalautomaat”.  Liefhebbers van het klassieke monopoly met papieren geld kunnen dus beter voor de klassieke monopoly kiezen of een andere variant met geld zoals bijvoorbeeld Monopoly Wereld Editie.

Inhoud

  • 1 speelbord
  • 1 ultieme betaalautomaat
  • 4 plastic pionnen
  • 22 huisjes
  • 49 kaarten
  • 4 bankpassen / creditcards
  • 22 eigendomsbewijzen
  • 23 gebeurtenis kaarten
  • 2 dobbelstenen
  • spelregels

De basis

Aan de basis van het spel is weinig veranderd in vergelijking met de originele Monopoly. Alleen lopen alle transacties nu via de ultieme betaalautomaat. Dit maakt het voor valsspelers minder makkelijk om te winnen. Wil jij juist vals kunnen spelen? Kijk dan eens naar de nieuwe Monopoly Valsspeler Editie. Verder krijg je bij de koop van een straat ook direct een huisje cadeau. Dit is belangrijk voor het verdere verloop van het spel omdat hiermee bepaald wordt hoe hoog de huur van de straat is. Bekijk de korte speluitleg in de video hieronder.

De huur van de straat gaat elke keer omhoog zodra een medespeler of jijzelf op het betreffende vakje komt. Je straat kan niet meer waard worden dan level 5 en niet minder waard worden dan level 1. En stoot er iemand tegen het bord aan waardoor de huizen verschuiven, dan is dit geen probleem. Door de eigendomskaarten in de bankautomaat te steken zie je direct de actuele positie.

Tussen de verschillende straten vind je ook in deze versie de gebeurtenis kaarten. Kom je op een gebeurtenis vakje, neem dan de bovenste kaart van de stapel en kijk wat je te wachten staat. Dit kan bijv. een huurverhoging of verlaging zijn of een geldbetaling. 

Om de ultieme betaalautomaat te  kunnen gebruiken heb je 3 AAA-batterijen nodig. Deze zitten niet bij het spel inbegrepen. Denk hier even aan voordat je wilt spelen, want zonder automaat kun je niet spelen. Zodra je de batterijen in de automaat stop start deze vanzelf op. Alternatief druk je ongeveer 5 seconden op de x-knop.

Om te beginnen zoekt elke speler één van de vier speelpionnen uit. In deze versie heb je de keuze uit een auto, jacht (schip), helikopter en vliegtuig. Bij elke pion hoort een bijpassende creditcard. Dit zie je op rechtsonder op de kaart staan. (zoals hieronder met de boot)

Als iedereen op start staat kun je de creditcards opladen door deze in de betaalautomaat te  stoppen. Wacht tot je het geluid hoort van je gekozen pionnetje en druk daarna op de knop met het kruisje. Hierna heeft iedere speler zijn 1.500 monopoly euro/dollars startkapitaal.

Wanneer je tijdens het spelen failliet lijkt te gaan, kun je straten verkopen om weer meer geld in kas te krijgen. Zodra de eerste speler geen geld meer heeft is het spel afgelopen. Daarna is het de bedoeling dat iedereen zijn eigen rekeningstand bekijkt en degene met het hoogste banksaldo heeft gewonnen.    

Let voor en tijdens het spelen goed op dat je steeds een geluidje hoort wanneer je je creditcard in de automaat stopt, anders worden de transacties niet geboekt. Leg daarnaast de bankautomaat niet in direct zonlicht. 

Eindoordeel

Met het afschaffen van contant geld in extreem bankieren zie je een overeenkomst met het alledaagse leven waarin we steeds vaker pinnen of zelfs contactloos betalen. Het nadeel is dat het hele spel nu compleet afhangt van je betaalautomaat, zonder valt er niet te spelen. Daarnaast gaat het op speelse wijze leren omgaan met geld voor een deel verloren. Hier staat tegenover dat het spel meer op het huidige tijdperk gericht waarin we alles digitaal doen. De keus is aan jou wat jij leuker vindt!