Deze website maakt gebruik van cookies zodat we uw ervaring op onze website kunnen verbeteren.

Phase 10 Spelregels

Published : 27-04-2019 10:44:21
Categories : Spelregels

Phase 10 Kaartspel

Mocht je Phase 10 nog niet kennen, het originele spel komt al uit 1982, maar werd pas in de jaren 90 echt bekend. Het spel draait om het verzamelen en maken van reeksen waarbij 10 speelstadia worden doorlopen. Daarbij is het belangrijk zo min mogelijk minpunten te verzamelen. Elke fase wordt het een stukje moeilijker om hogerop te komen. Weet jij phase 10 te behalen, dan ben jij de winnaar. Ben je op zoek naar het kaartspel? Dan kun je Phase 10 hier kopen.

Voorbereiding

Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt zodat je van alle spelers de fase kunt noteren en hoeveel minpunten ze hebben verzameld.

Schud alle kaarten en deel elke speler 10 kaarten om mee te beginnen. De rest van de kaarten liggen op de stapel.
De bovenste kaart van deze stapel wordt open neergelegd.

Het spel

Phase 10 wordt meerdere ronden gespeeld waarbij alle fases in de correcte volgorde moeten worden doorlopen, dus van één tot tien. De speler links van de persoon die de kaarten heeft gedeeld mag beginnen. Is een speler aan de beurt dan pakt deze een kaart van de stapel of de kaart die open is neergelegd. Daarnaast heeft hij of zij de mogelijkheid om de kaarten voor de "phase" waarin je je op dat moment bevindt uit te leggen. Als laatste moet een van de overgebleven kaarten worden afgelegd.

Het doel is om elke fase zo snel mogelijk te doorlopen en naar phase 10 toe te spelen. Op de overzichtskaart staat wat je moet doen om een fase te halen. Om een fase te halen moet de speler niet alleen de opdracht van de overzichtskaart voltooien, ook mag deze geen kaarten meer over hebben. Zijn er nog wel kaarten over dan ontvangt de speler hiervoor minputen.

Zijn er twee spelers tegelijk door naar phase 10, dan wordt er gekeken naar de minputen. De speler met de minste minpunten is dan de winnaar.

Als snelle spelvariant is het ook mogelijk om 10 phases in 10 ronden te spelen. Lukt het niet om de fase uit te leggen, dan krijgt de speler minpunten, maar gaat wel direct door naar de volgende ronde.